Canal Ètic
El canal ètic de Cooperativa Agropecuària Verge de les Sogues, s’ha desenvolupat i implantat de conformitat i en aplicació del que es preveu en la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció.
Per a la nostra Cooperativa, és de màxima importància donar una adequada resposta davant qualsevol incompliment normatiu que sigui comunicat o del qual es tingui coneixement, així com col·laborar en la vigilància del compliment del conjunt de normes aplicables a la nostra Organització i els seus membres.
Els canals ètics són, per tant, un mitjà de comunicació confidencial i transparent perquè, tant els membres de l’Empresa com altres parts interessades, compten amb un entorn adequat per a informar d’aquells comportaments que puguin comportar alguna irregularitat o d’algun acte contrari a la legalitat o a la nostra normativa interna.
És un deure de tots els empleats, directius i administradors, comunicar qualsevol presumpta irregularitat o acte contrari a la legalitat o a les normes internes dels quals tinguin coneixement. Només així serà possible que qualsevol sospita o dubte d’irregularitat sigui comprovada i, si és el cas, es puguin adoptar les mesures adequades per a reparar les seves conseqüències i evitar que eixa irregularitat es repeteixi en el futur; millorant d’aquesta manera l’entorn professional, social, ètic i de compromís amb el compliment de lleis i normes internes de la Companyia.
El Canal Ètic ha sigut concebut perquè aquells que desitgen mantenir la seva identitat en l’anonimat puguin fer-lo amb seguretat.
Qualsevol represàlia contra el denunciant, que pugui interpretar-se com una forma d’intimidació, discriminació per reportar, serà considerada una infracció a la Llei 2/2023, de 20 de febrer, i es tramitarà conforme a les lleis pertinents. Així mateix, es garantirà la confidencialitat de l’informant en cas que no hagi utilitzat el canal intern establit i/o hagi informat individus diferents del responsable del sistema.
En termes més específics, alguns dels drets primordials de l’informant inclouen:
• L’opció de no presentar un report a través del sistema intern i optar directament per un canal extern de comunicació (art. 16).
• La possibilitat de denunciar identificant-se o de manera anònima, sigui per escrit o verbalment (art. 7).
• El dret a rebre confirmació de la recepció de la comunicació (art. 9.2.c)].
• El dret a mantenir la confidencialitat en cas d’utilitzar una via de comunicació diferent del sistema intern (art. 9.2.g)].
• El dret a ser informat sobre l’enviament del report a l’Autoritat Independent de Protecció de l’Informant (art. 23) i sobre la revelació de les seves dades confidencials (art. 33.3).
• El dret al fet que la seva identitat no sigui divulgada a tercers, sempre que no es puguin obtenir dades que permeten la seva identificació (art. 33.1 i .2).